Клінічний досвід застосування методики емболізації маткових артерій під час лікування субмукозних міом матки у медичному центрі ПМП «Відар» міста Вінниці протягом 2008–2022 рр.

Основний зміст сторінки статті

В.В. Трегуб
В.А. Кондратюк
І.В. Альтман
О.К.  Тарасюк
Ю.К. Сікало

Анотація

Міома матки – доброякісне новоутворення. Методика емболізації маткових артерій (ЕМА) використовується для лікування міоми матки і є високоефективною. Принцип емболізації заснований на тому, що всі судини, які кровопостачають матку, закінчуються в ендометрії.
При ЕМА вводять маленькі частини – емболи, які з током крові розносяться по цих судинах. Потрапивши у судини міоми, емболи не можуть пройти крізь капсулу міоми, тому блокують судини, що кровопостачають її. Це приводить до припинення кровопостачення міоматозних вузлів, і у подальшому відбувається зменшення розмірів цих вузлів, у середньому на 50–60% протягом року, з поступовим зменшенням протягом наступних років життя.
Дану малоінвазивну процедуру проводять під місцевим знеболюванням – після пункції феморальної артерії, з рентгенологічним контролем проведення ангіографії та інтраопераційним оцінюванням кровотоку у вузлах міоми з використанням ультразвукового дослідження (УЗД).
За 15 років роботи виконано 1400 операцій ЕМА міом матки, з них більше 70 випадків – ЕМА субмукозних міом. У подальшому, за виникнення клінічної картини експульсії даних субмукозних вузлів, проводили трансвагінальну міомектомію. Така комбінована методика продемонструвала високу ефективність.
У статті описані клінічні випадки хворих, які отримали лікування субмукозної міоми великих розмірів методом ЕМА з наступною трансвагінальною міомектомією вузла, що народжувався. Загалом описано 5 клінічних випадків, представлено результати УЗД, макропрепарати, кольпоскопічні зображення. Описано клінічний випадок міоми матки, розміри якої відповідали 21 тиж вагітності та об’єму 1500 см3: після наведеної вище комплексної методики лікування об’єм матки зменшився, за даними УЗД, до 122 см3. Також представлено клінічний випадок хворої з міомою матки, масивною кровотечею, у якої рівень гемоглобіну становив 67 г/л. Пацієнтці виконано ЕМА з наступною трансвагінальною міомектомією з приводу експульсії субмукозного вузла.
Отже, описана комплексна методика лікування субмукозних міом матки продемонструвала високу ефективність клінічних результатів.

Блок інформації про статтю

Як цитувати
Трегуб, В., Кондратюк, В., Альтман, І., Тарасюк, О., & Сікало, Ю. (2024). Клінічний досвід застосування методики емболізації маткових артерій під час лікування субмукозних міом матки у медичному центрі ПМП «Відар» міста Вінниці протягом 2008–2022 рр. Репродуктивне здоров’я жінки, (1), 53–61. https://doi.org/10.30841/2708-8731.1.2024.301599
Номер
Розділ
НА ДОПОМОГУ ЛІКАРЮ-ПРАКТИКУ
Біографії авторів

В.В. Трегуб, Медичний центр ПМП «Відар», м. Вінниця

Директор

В.А. Кондратюк, Національний інститут хірургії та трансплантології НАМН України імені О. О. Шалімова, м. Київ

Доктор медичних наук, ст. наук. співроб.

І.В. Альтман, Науково-практичний центр ендоваскулярної рентгенохірургії НАМН України, м. Київ

Кандидат медичних наук

О.К.  Тарасюк, Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова, м. Вінниця

Кандидат медичних наук, доц., кафедра акушерства та гінекології № 1

Ю.К. Сікало, Харківський національний медичний університет, м. Харків

Кандидат медичних наук, доц., кафедра внутрішньої медицини № 3 та ендокринології