Тактика ведення жінок репродуктивного віку з гіперпластичними процесами ендометрія на фоні надмірної маси тіла

Основний зміст сторінки статті

A. O. Semenyuk

Анотація

Мета дослідження: зниження частоти рецидивів гіперпластичних процесів ендометрія у жінок репродуктивного віку з надмірною масою тіла на основі удосконалення та впровадження алгоритму лікувально-профілактичних та прогностичних заходів.

Матеріали та методи. Проведені дослідження носили поетапний характер. Так, на І етапі було проведено аналіз клініко-анамнестичних, гормональних і метаболічних особливостей пацієнток репродуктивного віку з надмірною масою тіла та гіперпластичними процесами ендометрія – 1-а група (n=90), пацієнтки з надмірною масою тіла, але без гіперпластичних процесів ендометрія включено до 2-ї групи (n=60).

На ІІ етапі було проведено прогресивне рандомізоване відкрите порівняльне дослідження ефективності гормональної терапії гіпер-пластичних процесів ендометрія у 90 жінок репродуктивного віку з надмірною масою тіла (1-а група) агоністом гонадотропін-рилізинг-гормону (підгрупа 1.1, n=30), прогестином (підгрупа 1.2, n=30), естроген-гестагенним препаратом (підгрупа 1.3, n=30).

На ІІІ етапі було виявлено фактори ризику неефективності лікування і рецидивного перебігу гіперпластичних процесів ендометрія у жінок репродуктивного віку з ожирінням. Метод покрокового дискримінантного аналізу (n=90): пацієнтки з рецидивуючим перебігом гіперпластичних процесів ендометрія (3-я група, n=40), пацієнтки без рецидиву гіперпластичних процесів ендометрія (4-а група, n=50).

Результати. Під час порівняльного оцінювання ефективності лікування гіперпластичних процесів ендометрія у жінок із надмірною масою тіла було встановлено, що частота рецидивів через 24 міс спостерігається у 6,7% пацієнток після терапії a-GRG, у 46,7% хворих, що отримували норетистерон, у 63,3% жінок, що вживала комбіновані оральні контрацептиви. Рівень вимушеного оперативного лікування (гістеректомія) становить 3,3% у жінок, які отримували a-GRG та 23,3% – у жінок, які вживали норетистерон та комбіновані оральні контрацептиви.

Заключення. У жінок репродуктивного віку з гіперпластичними процесами ендометрія та надмірною масою тіла для лікування найбільш ефективним і безпечним щодо дії на метаболічні процеси і гормональний статус є застосування a-GRG. Використання норетистерону і комбінованих оральних контрацептивів можливо за відсутності виявлених чинників ризику.

Блок інформації про статтю

Як цитувати
Semenyuk, A. O. (2020). Тактика ведення жінок репродуктивного віку з гіперпластичними процесами ендометрія на фоні надмірної маси тіла. Репродуктивне здоров’я жінки, 3(3), 28–31. https://doi.org/10.30841/2708-8731.3.2020.215009
Номер
Розділ
Статті
Біографія автора

A. O. Semenyuk, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика

Кафедра акушерства, гінекології та перинатології

Посилання

Беляков НА. Метаболический синдром у женщин: СПб: МАПО, 2015. 438 с.

Бенюк ВА, Щерба ЕА. Мікроекосистема піхви у жінок репродуктивного віку і методи її корекції. Здоровье женщины. 2017;8:44–50.

Булавенко ОВ, Дзись НП, Фурман ОВ. Лечение гиперпластических процессов эндометрия у женщин позднего репродуктивного возраста с избыточным весом. Репродуктивное здоровье. Восточная Европа. 2015;3:124–30.

Жабченко ІА, Сюдмак ОР, Коваленко ТМ. Ожиріння у жінки як причина репродуктивних проблем. Здоровье женщины. 2017;10:34–8.

Задорожная ТД, Подольский ВВ, Ещенко ОИ, Арчакова ТН, Килихевич СМ, Парницкая ОИ, и др. Морфологические и иммунногистохимические особенности онкомаркеров в плацентарном барьере. Патологія. 2012;1:38–41.

Камінський ВВ, Суменко ВВ, Бондарук ОЯ, Гак ОІ. Роль мікст-інфекцій при патологічних процесах залозистого епітелію статевих органів з атипією клітин неясного генезу у жінок з безплідністю. Здоровье женщины. 2019;8(144):58–63.

Макарчук ОМ, Абдулбасет Мослем Абдулрахман. Особливості перебігу гіперпластичних процесів матки у жінок з ожирінням. Галицький лікарський вісник. 2016;23(3):58–60.

Назаренко ГИ, Кишкун АА. Клиническая оценка результатов лабораторных исследований. М.: Медицина, 2006. 540 с.

Пирогова ВИ, Гроховская МВ, Кишакевич ИТ. Эффективность применения бусерелина в лечении доброкачественных опухолевых и гиперпластических процессов женской репродуктивной системы. Здоровье женщины. 2016;1(25):134–6.

Рожковська ИМ. До питання щодо оптимальної тактики ведення хворих з поліпами ендометрія. Одеський медичний журнал. 2018;2:49–50.

Татарчук ТФ, Косей НВ, Регеда СІ, Тутченко ТМ, Гламазда МІ. Роль порушень репродуктивного здоров’я в розвитку метаболічного синдрому у жінок. Журнал Національної академії медичних наук України. 2019;25(1):77–87.