Vitex agnus-castus у лікуванні циклічної масталгії: систематичний огляд і мета-аналіз

Основний зміст сторінки статті

Soo Liang Ooi
Stephanie Watts
Rhett McClean
Sok Cheon Pak

Анотація

Загальна інформація. Циклічна масталгія (ЦМ) – це передменструальний двосторонній дифузний біль у молочних залозах, що виникає циклічно в жінок репродуктивного віку. Він може бути пов’язаний із латентною гіперпролактинемією внаслідок недостатнього гальмівного впливу дофаміну на гіпофіз. Відомо, що вітекс священний (Vitex agnus-castus, VAC) має дофамінергічну активність і може впливати на перебіг ЦМ і латентної гіперпролактинемії. Проте терапевтичний ефект VАС при ЦМ залишається не до кінця зрозумілим.
Матеріали та методи. З метою систематичного огляду та мета-аналізу клінічних випробувань, у яких повідомляється про ефективність лікування VAC пацієнток із ЦМ, було проведено пошук наукової літератури в основних базах даних клінічних досліджень.
Результати. Цей огляд включає 25 досліджень (17 рандомізованих контрольованих випробувань і 8 нерандомізованих). VAC ефективно зменшував інтенсивність болю в молочних залозах і знижував підвищений рівень пролактину в плазмі крові пацієнток репродуктивного віку (18–-45 років) з передменструальним синдромом або без нього. Звичайна доза становила 20–40 мг/добу, а тривалість лікування – 3 місяці. Попередній мета-аналіз включав тільки шість досліджень (n = 718: VAC – 356, плацебо – 362) і виявив помірний розмір ефекту VAC (стандартизована різниця середніх значень 0,67; 95% довірчий інтервал: 0,5–0,85) у порівнянні з плацебо. У семи випробуваннях було продемонстровано, що VAC є не менш ефективною альтернативою медикаментозній терапії ЦМ, що включає агоністи дофаміну, нестероїдні протизапальні засоби, інгібітори зворотного захоплення серотоніну та гормональні контрацептиви. Лікування VAC було безпечним, при застосуванні препарату виникали тільки легкі та оборотні небажані явища. Проте в більшості досліджень через недостатню кількість інформації неможливо точно оцінити ризик систематичної помилки.
Висновок. VAC – це безпечний і ефективний спосіб лікування ЦМ. Для покращення доказової бази потрібно провести якісніші клінічні випробування.

Блок інформації про статтю

Як цитувати
Ooi, S. L., Watts, S., McClean, R., & Pak, S. C. (2021). Vitex agnus-castus у лікуванні циклічної масталгії: систематичний огляд і мета-аналіз. Репродуктивне здоров’я жінки, (3), 21–33. https://doi.org/10.30841/2708-8731.3.2021.234230
Номер
Розділ
ЗАРУБІЖНІ ДОСЛІДЖЕННЯ